Mimoriadne zasadnutie primátorov Združenia K8 v Bratislave

21.10.2009 Celý región

Výzvu Ministerstva financií SR na elektronizáciu služieb, ktoré by mali krajské mestá v budúcnosti poskytovať na svojich webových stránkach dnes mimoriadne na pôde hlavného mesta SR Bratislavy prerokovali zástupcovia združenia K8.
Medzi povinne elektronizovanými službami sa totiž vyskytujú aj také, ktoré v súčasnosti mestá neposkytujú, a ani nemajú v úmysle poskytovať (spoplatňovanie vstupu do historického centra mesta, poplatky za psa a pod. ).

Primátori K8 navrhujú prehodnotenie služieb na povinné a voliteľné – podľa toho, ktoré jednotlivé mestá poskytujú. Zároveň chcú prehodnotiť možnosti financovania obstarávacích a prevádzkových nákladov. So svojimi požiadavkami sa zástupcovia Združenia K8 dnes listom obrátili na ministra financií, Jána Počiatka.

Navyše, hlavné mesto SR Bratislava je z možnosti financovať projekt elektronizácie služieb prostredníctvom európskych peňazí v rámci tejto výzvy úplne vylúčené.

Hlavné mesto SR Bratislava a krajské mestá vítajú Operačný program informatizácia spoločnosti a prejavujú vážny záujem na participácií na ňom. Keďže je však samospráva nútená robiť racionalizačné opatrenia v súvislosti s výpadkom z výnosu z dane fyzických osôb je realizácia projektu elektronizácie služieb krajských miest - napriek všetkým výhodám, ktoré so sebou prináša - vážnym zásahom do rozpočtov každého krajského mesta.

Krajské mestá zároveň upozorňujú, že im existujúca legislatíva ani neumožňuje predkladať projekty v rámci tejto výzvy. Preto MF SR žiadajú o možnosti rokovať o navrhovaných zmenách.
Mgr. Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región